вторник, 13 януари 2009 г.

Едно мнение за орфеите,написано през 2004 година


ДИСКУСИЯ: “Българско певческо канарче”
ГОЛЯМАТА НИ ЦЕЛ…
Д-р Борис А. Велев к.б.н.
Схващането, което от години съм споделял е, че за да създадеш нещо ново и стойностно, преди всичко трябва да имаш ясно поставена цел. В тази връзка горещо адмирирам инициативата на няколко клуба в България да поставят началото на организирано развъждане на Българското певческо канарче, някъде наричано “Орфей”.
Основното и решаващото при създаването на нова порода, /нещо не чак толкова трудно в модерното животновъдство/, е ясното и точно детерминиране на нейните качества, било то в бъдеще време. Ето защо, създаването на единен оценителен фиш, който определя броя, вида и оценката на задължителните певчески мелодии е решителна стъпка към успеха на начинанието. Остава отворен въпросът, кой и как ще постигне поставените цели. Твърдо съм убеден, че за начините, по които отделните любители достигат желаното пеене, не трябва да има ограничения. Всеки трябва да опитва, да се очарова и разочарова, но бавно и сигурно да върви към поставените цели. Тази свобода на действие и липса на всякакви табута, би довела до създаване на един много широк генофонд, насочен към певчески качества. Това от друга страна ще предотврати бързо рухване на вече постигнати резултати.
Като пример мога да посоча селекционната работа на колегите ни от Сърбия, които от много години се стремят да създадат канарите “Славояр“, пеещи като славей. В своите подходи те си позволяват редица отречени от класическата селекция методи, като кръстосване на доминантно бял с доминантно бял, интензивно с интензивно и др. При тях резултати има, но не се знае доколко постигнатото е генети-чески стабилно и укрепено.
Във всички случаи мо-жем да твърдим, че при “Власотинските канари“ със сигурност е постигната целта да възпроизвеждат славеевата песен.
Някои любители смятат, че никога не можем да постигнем канар, пеещ така добре като славей.
Да, никога канарът няма да пее така силно и отчетливо като славея, но нашата цел е да получим СТАЕН ПЕВЕЦ, хранещ се със зърнена смеска, пеещ за разнообразие освен славеевите трели и мелодии на някои други диви пойни птици, обитаващи страната ни.
Да, това е голямата ни цел, която ще се нарича Българско певческо канарче “Орфей “.


Трябва да знаем, че ако сега не сме ЯСНИ и СТРИКТНИ, то нашите поколения ще бъдат силно затруднени при постигането на крайния резултат. Една нова порода, особено в областта на птичата песен се създава с години, а може да бъде унищожена лесно и бързо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.