вторник, 13 януари 2009 г.

Един ден сред певците "Орфей"



В миналото ни птичите песни са били възпявани от цели народности. Но днес – цял ден група хора, посветили се на идеята да селектират – създадат Българска порода певчески канарчета – Орфей, се наслаждаваше на песните на 11 птици. От които птици съдийската бригада от Пазарджик имаше за цел да оцени с най-висока оценка само една птица. Всяка птица в рамките на 20 минути имаше възможност да покаже на какво е била научена от нейният собственик – пред съдиите.

Точно така – връзката между птица и човек, белязана още и от генното наследство на птицата и нейните възможности трябваше в днешният ден да доведе до победа и висока оценка за всяка птица, която чрез своето певческо майсторство доказваше пред съдиите умението на човека да я обучи по стандарта и по точна, но и по авторска методика. Точно методиката на обучението и генотипа на птицата ще даде идеалната комбинация за победа или поне добра или висока оценка.

Съдийската бригада в състав:
Тодор Игнатов и Иван Петричев – 2ра категория
Борислав Лазаров

От 22 ден на излюпването на птичето – то започва да се обучава по специален метод – да запомни определен чрез единен стандарт птичи песни или трели. За да може фиша за оценки да е пълен по всички точки – а те са 17 – от малкото птиче се изисква да бъде с много добри качества. Които се селектират от страна на Канаровъда – човека, който се занимава с отглеждането – развъждането и обучението на всички птици.

Във всеки регионален конкурс участват само млади птици – ненавършили 1 година. Птицата, която победи – вземе 1 място участва в националния конкурс в България. Софийския клуб певчески канари „Никола Грудев” наброява около 13 активни членове. За тази малка гилдия успехите са забележими. Хората се раздават за песента на малките и нежни певци.

Интересното при обучението на канарите е, че освен чисти птичи песни от сладкопойни диви птици – могат да научат и нестандартни звуци като: звън на мобилен телефон и други...подражаването или заучаването на нестандартните звуци при тях е силно изявено. Но това научаване не е 1 към 1, тоест звъненето на мобилният телефон е като песен на птица, пречупено през трелите на канарчето всичко е красиво – дори баналното звънене на телефона.

По (фиша за оценка) стандарта задължителните турове при оценка са 17 на брой. Има и 4 свободни славееви турове. Има поощрителни точки за Тембър; Активност и Темпо на песента. Но в рамките на 20те минути състезателно време има и наказателни точки? За да има присъден клас за качество точкуването има следния вид: 50т – НЕ; от 50 до 65 ІІІ; от 66 до 80т ІІ; 80 или над 80т І място...

Задължителните турове са 17 на брой – като всеки се оценява различно и носи на птицата точки. По вид различни за всеки тур...колкото повече турове (звуци-песни) изпее канара за 20 минути и да са разнообразни в рамките на стандарта – 17броя. Толкова птицата ще бъде по-сериозно оценена. Ако изпее песента на Авлигата или Горската чучулига или Щуреца дори – тя птицата получава висок набор от точки...
Днес поснимахме за вас в репортажен стил и се надяваме да сме ви били полезни. Всяка птица до момента на пеенето и трябва да стои в тъмно място – защото изнасяйки я на светло пред съдийте почти веднага започва да пее. Много е важно психиката на птиците преди и по време на самото пеене. За това в помещението за изпита стоят само съдийте и птицата. Пази се тишина и спокойствието на канарчето трябва да се гарантира, за да може то младото пеещо пиленце да не се притеснява за нищо. А да се насочи само към това да покаже на съдийте на какво го е научил човека.

В друго помещение (общото) пред телевизор и звукова система са се събрали всички участници; приятели и фенове на певческите канарчета и наблюдават по телевизора самото пеене и го слушат. Всеки състезателен момент от 20 минути – тоест всяка птица се записва на видео, за да може след това нейната песен да се анализира от всички в клубът. Да се направи разбор на цялото усилие на човека. Който обучава птицата около 6-7 месеца – период, който на пръв поглед е достатъчен да се научи птицата да пее точно определени неща по стандарт. Но не всеки успя днес да покаже канарче което да пее цели 20 минути. Да влее песента си в човешкото ухо...?

Победител днес е Васил Пенев София – поне според мен неговото канарче успя най-добре, най-нежно да влее песента си в моето ухо...но не съм съдия, но и те оцениха със 79т. Птицата му?

Самите птици като цена започват от 50лв и нагоре...ако искате да имате пеещ канар, трябва да го закупите на възраст около 45-50 дни. И ако сте търпелив и всеотдаен и имате свободно време можете да го научите да пее. Или пък направо да станете член на Софийски клуб певчески канари „Никола Грудев” 0889 581 291 – Ангел. Автор: Стамен Стаменов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.