вторник, 13 януари 2009 г.

Организиране на състезание за харцери.Правила и изисквания.

Организирането и провеждането на конкурс за певчески канари е нелека задача.Професионалната оценка за труда на участниците е един от най-важните и деликатни моменти.Подборът на съдийската комисия и точните критерии за оценка гарантират на всеки от състезателите равнопоставеност и обективност.Всички конкурси и състезания завършват с победители и победени.За победителите са наградите,а за победените надеждата и амбицията,че следващия път ще станат по-добри.В България от няколко години се провеждат конкурси за канари "Орфей".Организацията и провеждането на тези състезания все още е далеч от световните еталони.Проблем е малкият брой подготвени съдии, липсата на утвърдени и унифицирани критерии за оценка на качествата на птиците,като например критерий за тембър и за темпо.Но това са неща,които произтичат от факта,че "Орфей" е все още отворена програма,която се развива,обогатява и изчиства.Професионалистите искат качествени птици.На качествените птици са необходими перфектно организирани конкурси с обективно съдийство,на които те да бъдат забелязани и оценени.Конкурси от такъв ранг се организират за породите малиноа,харцролер и тимбрадо.По-надолу можете да прочетете един материал за това как се прави такова състезание за канари харцролер.
Ние смятаме, че е необходимо да обясним как се организира конкурс за канари харц. Това е една дейност, която отнема много време, за да се организира. Птиците се приемат от организационен комитет в малки, индивидуални кафези, предложени и одобрени модели от клуба-организатор. Изготвя се фиш с опис на пръстена, името на притежателя и в кой клас ще участва. Обикновено в конкурса се представят птици в пет класа, понякога и повече, в зависимост от възможностите на клуба. Първите три класа са резервирани винаги за млади птици.
Клас 1 – за една птица
Клас 2 – за две птици, пеещи едновременно
Клас 3 – ансамбъл от четири канара, щам, който също се представя пред журито в едно и също време и точките се събират общо за целия ансамбъл
Клас 4 – определен е за стари птици с пръстен на клуба
Клас 5 – свободна група птици от всякакъв вид - млади, стари, опръстенени или не.
Трябва да се знае, че кафезите са пломбирани и не се знае техния собственик. Един аматьор, който притежава 10 млади канара, може да участва с 4 индивидуални в клас 1, 2 канара в клас 2 и 4 канара в клас 3. Така пред него се открива по-голяма възможност за награда.
След получаването на птиците се залепва една книжна лента, на която се слага печата на клуба, залепва се и № от 1 до 100 /ако има 100 птици/, поставя се и номер от 1 до 5, което определя в кой клас ще се явява птицата. Тази операция завършва, след като птиците се нахранят и се поставят в шкаф, затворен със зелена памучна завеса и отделени един от друг с малки прегради. Така птиците са поставени в идентични условия, както е в учебния период. Съдиите винаги заемат място изолирано, по възможност близо до птиците.
Този, който е определен да подрежда птиците за конкурса, не трябва да участва в състезанието. Той се оттегля в момента, когато канарите са поставени на определеното място и не влиза в стаята, докато не го повикат отново да вземе оценените птици и ги замести с други. Съдията остава сам през цялото време, докато трае тази операция. Автор:Раул Карпентиер

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.