вторник, 13 януари 2009 г.

Подготовка на птиците за конкурс

Всички птици от един род и от едно гнездо не са еднакво способни и годни да участват в певчески конкурс. Някои рядко достигат много високо ниво, други са от средна класа, а останалите направо са слаби певци. Подготовката за конкурса трябва да започне три седмици преди датата на конкурса. След една добра селекция, птиците със спокойно и дълбоко пеене, с малко допуснати грешки, които анализирахме, може да се допуснат до участие в конкурс. От този момент трябва да започне най-рационална подготовка на бъдещите конкуренти. Тази подготовка трябва да бъде методична и сериозна. Птиците, стояли в певчески шкаф и поставени за първи път на маса, не трябва да бъдат държани повече от 1 час. Пели или не, те трябва да бъдат върнати отново в своя шкаф, респективно на същото място.
На другия ден те се изваждат отново и се поставят на същата маса, отделени с малки прегради. След около 15 минути, техните кафези се поставят един върху друг. На следващия ден те ще бъдат отнесени в съседно помещение, поставени на друго място, а след това на земята. Това се прави, за да могат бъдещите шампиони да свикнат да пеят при различни условия. Тези опити трябва да се правят в различни моменти на деня, “както” на изкуствена светлина и полусветлина. Увлечени по този начин, птиците не се смущават и пред журито показват максимално възможностите си. Всичко това идва да покаже, че е възможно да се получат добри резултати,когато птиците са добре обучени. Конкурсът представлява един добър завършек на целогодишна работа. Всеки аматьор меч-тае най-хубаво класиране за своите фаворити, за да бъде въз-награден неговия труд–с диплома,І награда или почетно място.
Конкурсът се провежда през месец декември до месец февруари – тогава мъжките са в най-зряло състояние и активно пеене. Всеки аматьор трябва да запази за себе си птици, които имат най-добро пеене, обикновено тези от първото люпило на годината, а също и женски за резерв. Птиците, получили награда или от реномиран ред, лесно намират купувач. След това идва време на почивка и спокойствие за аматьора. Но това ще бъде за кратък период. Трябва да се мисли за новия сезон, който приближава с бързи стъпки.
Проверявайте материалите, подгответе птиците за разплод, за цикъла от многото операции, които описахме до тук. Това е лесно за любител на птици – практик. Птиците са вече добре познати, техните качества и грешки – бързо доловими от ухото. При тези обстоятелства това, което е допуснато като грешка през миналата година, тази година ще бъде избегнато и всичко ще бъде успешно. Така аматьорът е постигнал този опит за практика и наблюдение. Автор:Г.Каров

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.