събота, 10 януари 2009 г.

ПРЕТЪРПЯВА ЛИ ХАРЦЕР-РОЛЕРА СВОЯ ЗАЛЕЗ РАЗСЪЖДЕНИЯ ОКОЛО СИТУАЦИЯТА И ШАНСОВЕТЕ

Автор-Ханц Риглер Гота
Превод: Д-р Б.А.Велев кбн
Заглавието на тази статия вероятно ще предизвика недоумение и яростна съпротива, но във всички случаи трябва да предизвика разбиране на проблема.
Затварянето на очите няма да ни помогне. Достатъчно е да погледнем цифрите от последните години, за да разберем, че въпросът е сериозен.
Харцер /Г.Каров/
Броят на отглеждачите на певчески породи през 1991 г. е 1832, а през 2003 г. – 785. Ако погледнем проблема и от дру-гата му страна, ще разберем, че младите любители на певческите породи намаляват обратнопропорционално с всяка година, а възрастните постепенно се отказват или приключват жизнения си път. Не трябва да ни успокоява и илюзията, че много цветни и фигурно-стой-кови канари наподобяват с пе-сента си харцер-ролера. Същ-ността на проблема се състои в това, че все повече отглеждачи на канарчета се ориентират към цветните канари, а това се дължи на факта – селекцията на певчески раси е много по-трудна, изисква време, помещения и опит, а цветните канари, при които гене-тиката е вече добре проучена, водят до по-бързо удовле-творение и то е разбираемо от много по-широк кръг от хора, дори в собственото семейство. Не на последно място цветните канари се продават много по-лесно, а търговците на едро дават подигравателни цени на жълтите птици, като въобще не правят разлика или не искат да я правят между обикновено жълто и певческо канарче. Ето защо от голямо значение е, за да запазим песента на харцера като културно и национално наследство, да прибегнем към включване на интересни 1
цветове, които да направят птицата по-атрактивна и разби-раема. От тук следва, че е необходимо да придадем по-голяма тежест на “Певческо-цветното развъждане”.
Харцер Х червен - F1 /В.Панов-БНКЦК/
Не можем да се надяваме на такъв скок, който се постигна при кръстосването на венецуелската скатия с канарче, но можем да се поучим от експериментаторската страст на селек-ционерите на цветни канарчета, които бълват нови мутации и същите се търсят при повечето свободно живеещи чинкови птици, достигащи там баснословни цени. Бързите успехи при цветните канарчета се дължат на факта, че повечето белези се дължат на един ген и са свързани с промени в него, докато оформянето на гласовите органи и песента са резултат на взаимодействието на много гени. Това може да се сравни с количествените показатели при селскостопанските животни /мляко, яйценосене и др./, които се определят от влиянието на повече от 100 генни комбина-ции. От тук можем смело да заключим, че при канарчето цветът, струк-турата на перушината и песента се унаследяват независимо и не трябва да се опасяваме от отри-цателна корелативна за-висимост. Ето защо, тря-бва да преодолеем необоснованото, но упорито схващане, широко разпространено сред отглеждачите на харцер, че цве-тът повлиява отрицателно песента.
Ние трябва да започнем на много широк фронт, да вкар-ваме атрактивно оцветяване в харцера, за да го запазим и да му спечелим нови последователи.
Не са ни нужни цялостни познания върху генетиката на цветните канарчета, а е достатъчно да научим отделните пра-вила за унаследяване на даден цвят. Веднага трябва да кажа, че никой селекционер не трябва да се спира на абсурдната идея да прави кръстоски с цветни канари, като в последствие се опита да възстанови песента. Селекцията трябва да върви 2
успоредно за получаване на птици, отговарящи на критериите за стандарта на цветни, липохромни и меланинови, както и на тези за песен.
Бих искал да навляза по-дълбоко в даденото от нас предложение за развитието на цветна певческа птица. Трябва да има изходна точка, която да касае вкарването на цветния ген в певческата порода. Върховен принцип остава никога повторно да не се вкарва цветна птица. Важното е в последващите съешавания постепенно да се отстраняват нанесени щети на песента, като внимателно се поддържа генетическата схема на цветната птица. Тук изхождаме от факта, че хромозомите съчетават по половината от генетичния материал на бащата и майката. Никой, обаче, не може да каже, че птици, получени от кръстосване на певческа порода с цветна 50% на 50%, унаследяват песента и цвета. От разговори с отглеждачи установявам, че малка част от тях са склонни да приемат това твърдение. Ако на следващата година кръстосването продължи с певческа птица, генетично поколе-нията се променят в посока на певческото направление.
1. кръстосване 50% песен
2. кръстосване 75% песен
3. кръстосване 87,5% песен
4. кръстосване 93,75% песен
5. кръстосване 96,88% песен
6. кръстосване 98,44% песен
Ако проследяваме същата схема на кръстосване, след 10 години имаме 99,9% певческо канарче. За певческа порода не бива да говорим преди 5 генерации.
Селекция на цветни певчески канарчета и певчески фигурно-стойкови канарчета с доминантно унаследяващи се фактори
Към тази рубрика спадат доминантно белите певчески канарчета, както и немският качулат канар. Поради леталните гени, които се появяват в хомозиготна форма при кръстосване на еднакви екземпляри, бяла с бял, качулата с качулат, се налага винаги единият партньор да е различен; жълт; без качулка. При еднократно кръстосване на доминантно бял или качулат канар в харцеровия щам и то чист, след 5 години можем да говорим за бял харцер или немски качулат харцер.
3
Такива птици има и това е доказателство за правотата на нашата теория.
Селекция на цветни певчески канарчета с половосвързани фактори
Още веднъж припомняме, че генетически маркираме половете при канарчетата съответно ХХ мъжки и ХY женска.
Когато генът за кафяво е свързан на половата хромозома Х, мъжките птици от кафявия ред са ХВ ХВ, а женските – ХВY.
/В – браун, кафяв,“С” по СОМ/
Кръстосваме мъжка кафява птица с максимално мелани-нова харцерова канарка, като получаваме предимно кафяви женски канарчета ХВY и нормални мъжки носители на кафяво ХВХ с 50% певчески данни.
ХВ ХВ х ХY = ХВХ + ХВY + ХВY
През следващите години носителите на кафяво мъжки канарчета се съешават с чистопородни певчески птици и една четвърт от поколението са кафяви женски.
ХВХ х ХY = ХВХ + ХХ + ХВY + ХY
Мъжките от тази кръстоска не бива да бъдат използвани в бъде-ще, защото генотипно те са полови-ната носители на кафяво, но фено-типно не могат да бъдат различни.
От 100% носители на кафяво мъжки птици, кръстосани с чисти певчески женски, се получават вина-ги кафяви женски.
ХХ + ХВY = ХВХ + ХВХ + ХY + ХY
Харцер Х червен - F1
/БНКЦК/
По този начин след 5 години получаваме мъжки носители на кафя-во и кафяви женски с 96,88% песен и на 6 години при кръстосване на тези птици помежду си, вече имаме кафяви мъжки и женски, които можем да кажем, че са певчески.
ХВХ + ХВY = ХВ ХВ + ХВХ + ХВY + ХY
От тук става ясно, че с факторите, свързани с пола при цветните канарчета, можем за 6 години да направим певчески аворио, сатине, ахат, исабел, меланин пастел канари.
4
Селекция на цветни певчески канари мозайки
Селекционирането на такива канари в практически сми-съл, върви по схемата на половосвързаната наследственост. И в този случай мъжките мозайки само еднократно се кръстосват с певчески канари в първата година.
През следващите години се съешават женски мозайки с чиста певческа порода и носителите на мозайка мъжки се кръстосват с певчески женски. От статията VF4/2003 /ние сме я превели/ става ясно, че гените за мозайка са два и нямаме обикновено половосвързано унаследяване. Това в нашия слу-чай е благоприятно, защото от кръстосване на нормални певчески мъжки с мозайки женски, също можем да получим някоя женска мозайка. Тук трябва да отбележим, че и всички мъжки при това съешаване, ще бъдат носители на мозайка. Предимството е, че те фенотипно могат да бъдат отличени, което не е случаят с кафявата птица. И тук в края на схемата се съешават мъжки носители на мозайка с женски мозайки, 6-тата година.
Селекция на цветни певчески канари с рецесивно свързани белези
Харцер Х червен - F1 /БНКЦК/
Примерът за селекция на реце-сивно бели певчески канари е даден от Вили Боом и той широко се практикува. Лично аз бих предложил нещо по-различно от това във втора генерация да кръстосваме помежду си носите-лите, за да получим бели певчески канарчета.
Според мен, в третата ге-нерация трябва да кръстосаме чисти певчески канари, за да получим носители, които в чет-върта генерация да ползваме за получаване на бели. Пътят е по-бавен, но не съм съгласен, че в 2 поколения можем да получим певчески канари. Моето скромно мнение е, че преди 10 години работа не можем да говорим за чисти, певчески, рецесивно бели канарчета.
По тази схема можем да работим с всички рецесивни фактори като фео, опал, оникс, кобалт, топаз.
5
Селекцията на червени, певчески канарчета
На практика, тук би трябвало да използваме схемата на кръстосване с рецесивен фактор, независимо от това, че червеният фактор е интермедиеран.
Харцер Х червен - F1 /В.Панов/
Това ще рече, че се започва със съешаване на червена птица с певческа и птиците от F1 се кръстосват в следващите поколения. В 3-та генерация отново трябва да се вкарат чисти певчески канарчета. В 4-та генерация птиците, показващи ясно червено, отново се съешават помежду си, а тяхното потомство отново се съешава с чисти певчески канари. По този път след 10 години имаме червени канарчета с 97% песен. На ба-зата на интермедиерното кръс-тосване, всеки селекционер ще забележи, че при съешаване на червено с жълто, получаваме в потомството много различни нюанси. Да приемем следното означение за генната формула:
Певческа порода GG gg
Цветна порода RR rr
/Бел.на преводача: G е зелена птица (жълта)
R е червена птица
Големите букви означават наличието на гена G-жълто и R-червено, а малките маркират отсъствието му.
От кръстосването на жълти певчески канари с червени цветни канари, получаваме птици, които са междинни и носят белезите и на двамата родители (RrGg)
Следващата стъпка е кръстосването на F1 помежду им.
В по-нататъшната работа и кръстоска с певческа порода,интерес представляват всички варианти с голямо R и малко g.
При моите лични наблюдения можах да установя, че можем да достигнем по-бързо до положителни резултати, ако работим с голяма популация птици.
Ако съешим птици с генотип RrGr с певчески канари GGrr, винаги се получават единични птици с генотип RrGg, които отново трябва да съешаваме с чисти певчески канари. Но тук отново трябва да подчертая, че за получаване на червени певчески канари никога повторно не трябва да се прибягва до червена птица. Не трябва да се използва и червена храна, която само маскира генетичната даденост.
Предходните схеми ни дават възможност да разнообразим певческите породи, да ги направим интересни, но трябва да сме наясно, че за това се изисква време – 5, 6 до 10 години, за да получим 96,88%.
Могат да бъдат напра-вени различни схеми, така че да се получи голямо разнообразие, подобно на настоящите успехи при раз-въждането и селекционира-нето на цветни канарчета.
Ако нещо не се про-мени, съм напълно убеден, че залезът на харцер-роле-ра е предстоящ, което ясно личи от тенденциите на пос-ледното столетие.
Харцер Х червен - F1 /БНКЦК/
Зная, че с тази статия ще си създам много противници в лагера на консерваторите, но си заслужава да се помечтае, че някога прекрасната песен на нашия харцер ще може да бъде съчетана с най-добрите постижения при цветните канари.
На практика нещата вървят напред и вече имаме немски качулат пеещ харцер, опал-харцер, червен харцер с 99,9% отлично харцерово пеене.
За пример мога да посоча колекцията от червени харцери на Хайнц Ашенбах, която 2000г. получи оценки 336-356 точки, както и птица с 86 точки песен, 90 точки за цветна класация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.